Home / Meld je aan voor de leergang ‘Samenwerken tegen Ongelijkheid’!

Meld je aan voor de leergang ‘Samenwerken tegen Ongelijkheid’!

Het aanpakken van stedelijke ongelijkheid is een flinke uitdaging. Amsterdam verandert in hoog tempo, maar lang niet alle Amsterdammers hebben hier profijt van. Hedendaagse opgaven zoals de wooncrisis, de energietransitie, de verschraling van publieke voorzieningen, gezondheidsverschillen of kansenongelijkheid in het onderwijs raken vooral Amsterdammers aan de randen van de stad. Zij wonen in wijken waar lang weinig in is geïnvesteerd, en ze ervaren vaak een grote afstand tot instituties en een gebrek aan vertrouwen en zeggenschap.

Ben jij bestuurder of beleidsmaker en wil jij je inzetten om samen met bewoners hun welzijn en bestaanszekerheid te versterken? Of ben jij vertegenwoordiger van een bewonersinitiatief en werk je samen met beleidsmakers en andere institutionele partners? Dan is deze leergang iets voor jou! Wij streven naar een goede balans in de deelnemersgroep. Meld je aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ongelijkheid in Amsterdam

Ongelijkheid in Amsterdam heeft zich over een lange periode opgebouwd en raakt bewoners altijd op meerdere leefgebieden tegelijk. Er zijn verschillende partijen nodig om tot passende oplossingen te komen, omdat één type partij niet kan zorgen voor enerzijds de benodigde doorbraken in institutionele omgevingen én anderzijds in het alledaagse leven van bewoners. Partners die sterk van elkaar verschillen hebben elkaar nodig. Er ontstaan daarom steeds meer vernieuwende democratische praktijken, waarin beleidsmakers, professionals en bewoners in co-creatie samenwerken.

Gelijkwaardigheid in partnerschap

Maar wat is nodig om gelijkwaardig met elkaar samen te werken in een partnerschap van ongelijksoortige partijen? Wat is nodig om inherente structurele ongelijkheid te doorbreken? Het doel van deze leergang is om deelnemers te leren hoe ze effectief kunnen samenwerken in zo’n partnerschap. Hoe kun je ongelijkheid in de stad aanpakken als diezelfde ongelijkheid ook een rol speelt in je eigen samenwerkingsverband? En hoe breng je gelijkwaardigheid eigenlijk concreet in de praktijk?

Drie bijeenkomsten/drie thema’s/drie stadsdelen

De leergang duurt drie dagdelen en is opgebouwd uit drie themablokken:

1. Een holistisch perspectief op stedelijke ongelijkheid en werken met gedragen verhalen
2. Omgaan met machtsongelijkheid, waardengericht werken en recht doen aan verschillende kennisbronnen
3. Methoden van community development, capaciteitsopbouw en beleid maken in co-creatie

De drie themablokken worden gegeven op drie verschillende plekken in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost om deelnemers kennis te laten maken met drie lokale contexten waarin de stedelijke ongelijkheid groot is en tegelijkertijd samen wordt gewerkt aan nieuwe doorbraken.

Samenwerken in complexe machtsdynamieken

De themablokken bestaan uit een mix van theoretische kennisoverdracht, bespreking van casuïstiek en het oefenen van vaardigheden die  essentieel zijn bij het samenwerken tegen ongelijkheid. Deelnemers oefenen met samenwerkingsvaardigheden die nodig zijn om in complexe, multistakeholder settings te opereren waarin niet alleen sprake is van verschillende machtposities maar ook van verschillende  belangen. Deelnemers oefenen ook met het vaststellen van gedeelde kernwaarden en een gedeelde visie op beoogde maatschappelijke impact, met behoud van ieders eigenheid, en vanuit diepgaand begrip van bestaande interne en externe (machts)ongelijkheden.

Door wie?

De leergang wordt gegeven door Femke Kaulingfreks. Zij is bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de UvA (Wibautleerstoel) en expert op het gebied van community development. Community development bestaat uit processen van betrokkenheid waarin mensen samenwerken met de overheid om hun economische, sociale en culturele leefomstandigheden te verbeteren. Als onderzoeker heeft Femke veel ervaring opgedaan met het analyseren van praktijken van community development die door bewoners worden geïnitieerd in de stedelijke marges en praktijken van democratische samenwerking tussen bewoners, het maatschappelijk middenveld en de overheid. Ze bekijkt in haar werk steeds hoe community development en beleidsprocessen die door de gemeente worden geïnitieerd zich tot elkaar verhouden, wat de rol is van tussenpersonen die een directe relatie tussen bewoners en instituties tot stand brengen, en hoe de invloed van bewoners op hun welzijn en hun eigen leefomgeving versterkt kan worden.

Overige docenten

Femke begeleidt de themablokken samen met drie experts op het gebied van community organizing en cocreatieve beleidsvorming in de strijd tegen systemische ongelijkheid. Zij zijn werkzaam in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost en hebben specifiek ervaring als ‘tussenpersoon’ met het bij elkaar brengen van de perspectieven van beleidsmakers, praktijkprofessionals en bewoners.

Bojana Duovski streeft naar een inclusieve wereld waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Vanuit ‘de tussenruimte’ overbrugt ze tegenstellingen, smeedt verbindingen en doorbreekt barrières. Bij Stichting Studiezalen versterkt ze kwetsbare gemeenschappen door bewoners, bedrijven en overheden samen te brengen. Met scherp inzicht en verbindend leiderschap bouwt Bojana doelgericht aan een toekomst waarin inclusie de norm is.

Stephany Biezen heeft ervaring in het aanjagen en faciliteren van veranderprocessen bij individuen en groepen. Vanuit haar projectbureau Going Social begeleidt en faciliteert ze diverse doelgroepen op het gebied van talentontwikkeling, positieve identiteitsvorming en maatschappelijke participatie. Als bewoner en community organizer zet zij zich samen met bewoners en grassroots professionals in voor het ontwikkelen van een lokale gemeenschap die een gelijkwaardige en rechtvaardige positie kan innemen in de samenwerking met publieke en  private partners in Amsterdam Zuidoost.

Hanane Abaydi is lid van de programmaraad van het Kenniscentrum Ongelijkheid en zal in deze hoedanigheid haar kennis delen in deze leergang en reflecteren op het ontwikkelproces. Als corporate activist probeert zij systemen van onrecht van binnenuit te veranderen. Ze buigt zich als sociaal ondernemer over vraagstukken die betrekking hebben op klimaatrechtvaardige steden en buurten. Ze is als extern kenniskringlid verbonden aan het lectoraat Change Management van de Haagse Hogeschool, lid van de Raad van Toezicht van Swazoom Zonova, en coördineert de sociale beweging Red Amsterdam Noord. Deze beweging strijdt tegen verwaarlozing, verdichting en verdringing en zorgt dat de stem van Noorderlingen gehoord wordt op plekken van macht en beleid.

Programma

Themablok 1: Donderdag 12 juni 2025 van 09.00 tot 13.00 in Amsterdam Nieuw-West
Themablok 2: Donderdag 19 juni 2025 van 09.00 tot 13.00 in Amsterdam Noord
Themablok 3: Donderdag 26 juni 2025 van 09.00 tot 13.00 in Amsterdam Zuidoost

Exacte locaties worden later bekend gemaakt. Aanwezigheid bij alle themablokken is verplicht en elke sessie vraagt twee à drie uur voorbereidingstijd.

Meld je aan via het volgende formulier:

Samenwerken tegen Ongelijkheid

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Organisatie(Vereist)

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.