Het Kind als Stadsburger: Inclusieve pedagogiek in en om scholen om cumulatie van ongelijkheid te bestrijden
Als superdiverse stad met een brede waaier aan culturen, talenten en achtergronden heeft Amsterdam meer dan 50 jaar ervaring met onderwijs aan diverse etnische groepen. Toch laten recente rapporten zien dat racisme, buitensluiting en achterstelling in het onderwijs nog steeds voortduren. Hoe kunnen we de cyclus van cumulatieve ongelijkheid doorbreken in het Amsterdamse onderwijs? Hoe kunnen we exclusie tegengaan en inclusie bevorderen?
Als Onderwijs & Opvoeding Consortium willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van een inclusieve pedagogische praktijk als sleutel tot het doorbreken van ongelijkheidsstructuren in etnisch diverse leeromgevingen. Inclusieve pedagogiek richt zich zowel op veranderingen binnen de scholen—via aanpassingen in schoolbeleid, curriculum en docentpraktijken—als op externe samenwerkingen met zorgprofessionals, buitenschoolse initiatieven en andere maatschappelijke actoren. Zo krijgen alle kinderen erkenning voor hun diverse talenten, middelen en kennis, in plaats van geconfronteerd te worden met een deficitbenadering die hun achtergronden als een “tekort” beschouwt.
Hoe wij werken:
Eerst voeren we verkennend onderzoek uit om bestaande kennis over inclusieve pedagogiek in onze stad in kaart te brengen en deze casuïstiek diepgaand te analyseren. Op basis hiervan nemen we bestaande goede praktijken als uitgangspunt en werken we samen met scholen die met specifieke uitdagingen kampen om in co-creatie een inclusieve pedagogische aanpak te ontwikkelen.
Programmaleiders: Elif Keskiner en Wendy Wesseling.
Bekijk hier het onderzoeksprogramma van 2023: Onderzoeksprogramma Onderwijs & Opvoeding 2023 – Kenniscentrum Ongelijkheid